top of page

PARTICIPATIE

 

Echt meepraten, echt meebeslissen – en echt zelf doen 

 

Als de gemeente bewoners uitnodigt om te komen luisteren naar nieuwe plannen voor de buurt, dan heet dat participatie. In Noord hebben we daar slechte ervaringen mee. Vaak zijn de plannen al voorgekookt. Er is nooit tijd genoeg om echt te luisteren. Wat er gebeurt met de wensen van bewoners blijft meestal vaag. Er wordt geen heldere taal gesproken. Er komen altijd te weinig mensen opdagen, en de mensen die er wel zijn lijken teveel op elkaar. Bovendien gebruikt de gemeente vaak de salami-tactiek: het gaat nooit over heel Noord (of Amsterdam), maar altijd alleen over 1 stukje. Zodat niemand echt het overzicht heeft.

De echte experts zijn natuurlijk de Noorderlingen zelf. En die verdienen het dus om serieus genomen te worden. Serieuzer dan tot nu toe. En dat kan, beste gemeente. Haal ons er meteen bij als er nieuwe plannen worden gemaakt. Geef ons dezelfde informatie en rechten als de ambtenaren en bestuurders. En als dat niet kan, maak dan duidelijk waarom niet. Hou de hele tijd in de gaten dat het plan (en de uitvoering!) goed moet zijn voor de lokale mensen, ondernemers, kinderen, planten en dieren. Zodat Noorderlingen ook het totaalplaatje kunnen blijven zien. Geef zo snel mogelijk de verantwoordelijkheid en het budget door aan de sociale initiatieven die de buurt het beste kennen, inclusief de informele organisaties die al lange tijd actief zijn. Noord heeft er zoveel! 

 

Dit betekent ook: dat we ambtenaren scholing aanbieden. Zodat ze de buurt, de mensen en de geschiedenis leren kennen. En echt leren luisteren (plus samenvatten wat er echt gezegd is) voordat ze oordeel of advies geven.

 

Er gaat de komende jaren heel veel veranderen in Noord. Daarom is participatie nu belangrijker dan ooit. Echte participatie: echt meepraten, echt meebeslissen, echt zelf doen. Anders gaan de nieuwbouw en de import van mensen/bedrijven die niet weten hoe het hier werkt er alleen maar voor zorgen dat de problemen nog groter worden: nog meer tweedeling, eenzaamheid, armoede, werkloosheid en steen in plaats van groen. Echte participatie werkt alleen als je de sociale kracht van Noord en onze ontmoetingsplekken overeind houdt en de ruimte geeft. 

 

Dus:

  • Elke bestuurder en ambtenaar heeft ons participatieprotocol op zak en houdt zich eraan.

  • Versterk de bewonersorganisaties en buurtinitiatieven die zorgen dat Noord sociaal blijft; zorg dat ze goed en gratis gehuisvest worden; leg ze geen vage en valse criteria op (zelfbeheer, representatie etc); laat hen het werk doen, gelijkwaardig aan de gebiedsmakelaars en buurtteams, en ondersteun ze waar nodig, zeker op de plekken waar zorgmijdende buurtbewoners wel naartoe durven; beloon ze daarvoor op een manier die ze merken in hun portemonnee.

  • Geef voorrang aan bewonersbedrijven (tuin, thuiszorg, klussen, maaltijden etc). Gemeente, woningbouw en huiseigenaars maken dat mogelijk met geld en materiaal.

  • Maak ontmoetingsplekken in de openbare ruimte. Voor kinderen, ouderen, jongeren en mensen met een beperking. Beschouw die plekken als een kans, niet als een mogelijk (veiligheids- of vandalisme-) probleem.

  • Geef in elke buurt een bewonersorganisatie het recht en het geld om de publieke en de sociale ruimte te verbeteren.

  • Alle nieuwkomers in Noord krijgen een inburgeringscursus over geschiedenis, omgangsvormen, voorzieningen, ondernemers en cultuur.

  • Red Amsterdam Noord krijgt het geld om de sociale kaart van Noord te maken. Zodat iedereen weet wat er gebeurt, wat er aangeboden wordt en waar je elkaar kan vinden.       

bottom of page